Kwaliteitsmanagement

Aandacht voor kwaliteit gaat terug tot de gildentijd en ver daarvoor. Nog steeds is kwaliteit een belangrijk onderwerp, waarbij vooral de voorbeelden van non-kwaliteit grif over de TV en borreltafel gaan. Het lijkt wel of het, sinds er sprake is van kwaliteitsmanagement, steeds moeilijker is om kwaliteit te leveren. In ons streven kwaliteit niet ingewikkelder te maken dan het is, hebben wij een aantal artikelen geschreven die u hopelijk helpen om het inderdaad niet te ingewikkeld te maken.

De principes van ISO De ISO 9000-serie is gebouwd op een aantal pijlers: de kwaliteitsmanagementprincipes. Welke zijn het en wat houden ze in?
Risico-analyse en kwaliteit Hoe zorg je als organisatie dat het voorkomen en ontdekken van fouten (consequent) gebeurt?
Door het uitvoeren van een risico-analyse.
Het kwaliteitsprobleem van middelgrote organisaties Hoe komt het toch dat veel ISO-systemen vooral een systeem voor zichzelf worden? En: hoe zorg je dat het kwaliteitssysteem wél een bijdrage levert aan het succes van de onderneming.
Waar gaat het fout? De 10 meest voorkomende missers in een kwaliteitssysteem – en wat je er tegen kunt doen.
Hoezo, veel papierwerk? Normen vragen niet om bureaucratische procedures. Wel om praktische vormen van borging. Ofwel: liever een ‘principle based’ kwaliteitssysteem dan een ‘rule based’.
Waarom dat gedoe? Medewerkers en managers hebben soms het idee dingen te “moeten van de norm”, en vragen zich af: “Waarom toch dat gedoe?” Enkele vragen in deze trant en antwoorden erop.
De directiebeoordeling De directiebeoordeling (ook wel management review genoemd) is een van de belangrijkste onderdelen van een goed zorgsysteem.
Een crisis en de directiebeoordeling Het managen van (de gevolgen van) een crisis brengt interessante informatie aan het licht. Wat zijn zinvolle vragen om te stellen in de eerste directiebeoordeling na een crisis, zodat er blijvend wat van geleerd wordt?
De interne audit Willen de interne audits een bijdrage leveren aan de (verbetering van de) organisatie, dan moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan.
Interne audit tijdens corona Wat doe je met de interne audits wanneer de organisatie in crisis verkeert? Ze voor je uitschuiven is niet verstandig. Nadenken over hoe je ze het beste kunt inzetten wel. Dit zijn de zinvolle vragen om te stellen.
Beheersing van afwijkingen Een ieder die zich laat informeren over het invoeren van een kwaliteitssysteem krijgt te horen dat ‘hij wat met afwijkingen moet’. Er staat tenslotte het een en ander over beschreven in de ISO 9001 norm. Maar wat is een afwijking en wat moet daarvoor geregeld worden?

Niet meer mogelijk te reageren